personal data
protection policy

PERSONAL DATA PROTECTION POLICY FOR CUSTOMERS / PROSPECTIVE CUSTOMERS

We value the personal data of our customers and prospective customers. This Personal Data Protection Policy is issued to all our customers and prospective customers, pursuant to the Personal Data Protection Act 2010 ("PDPA") coming into force.

  1. Collection and Source

    In the course of your dealings with us, IJM Land Berhad and its subsidiaries, associates, affiliates and/or members within the IJM Land Berhad group of companies (collectively, referred to as "us", "our" or "we" in this Personal Data Protection Policy), we will request that you provide your personal data ("Personal Data"), to enable us to enter into transactions with you or to communicate with you on the services and/or products related to our business. These may be done through various means, including but not limited to:

    1. agreements for sale and purchase or sub-sale of our properties or for our services;
    2. our forms whether in electronic or hardcopy format;
    3. any correspondence that we have received from you requesting for information or making any inquiries; and/or
    4. business cards or other information provided to us or that were dropped at our premises or given to our employees or sales and marketing or other agents.
  2. Types of Personal Data

    Such Personal Data may include, but is not limited to information concerning your name, age, identity card number, passport number, address, email address, gender, date of birth, marital status, occupation, income range, contact information such as telephone, mobile and facsimile number, race, nationality, type of loans applied for in relation to the purchase of property, and information of third parties such as your emergency contact person, tenant, authorised representatives, contractors, lawyers, and financiers, which may be subject to applicable data protection and other similar laws.

  3. Purposes of Processing

    We process your Personal Data for, amongst others, the following purposes (collectively, "Purpose"):

    1. the delivery to you of notices, information in connection with our current and future services or products and the marketing of such services or products as well as new product launches, events, promotional events and contests;
    2. preparing and executing all necessary documents and agreements with you such as in relation to the sale and purchase transactions, and to carry out the obligations under the agreement, for our products, services, and/or properties necessary for purposes of conducting and administering our business including but not limited to sales administration and property management purposes as well as sub-sale transactions, refinancing and sales by auction;
    3. collection of outstanding payments;
    4. those purposes provided for in any particular service or product offered by us or our business partners;
    5. to administer and carry out our customer and prospective customer relationship management procedures;
    6. maintaining our records of our customers and prospective customers and our internal record keeping;
    7. conducting marketing, client profiling and business development activities as well as market research and statistical analysis and customer surveys regarding our projects, products and/or services;
    8. complying with any legal or regulatory requirements and to make the necessary disclosures under the requirements of any applicable law, regulation, direction, court order, by-law, guideline, circular and/or code which are applicable to us and for the prevention of crime;
    9. vacant possession, keys handover, property/estate management, customer care and/or defect rectification works; and/or
    10. post vacant possession services, such as club house services and security services.

    For the list of IJM Land Berhad's subsidiaries, associates, affiliates and/or members within the IJM Land Berhad group of companies which are processing your Personal Data for the Purpose, please visit our website at www.ijmland.com

  4. Disclosures

    Generally, we will keep the Personal Data provided to us as confidential. Nevertheless, you consent to the following disclosures of the Personal Data by us to these classes of third parties which may be located within or outside Malaysia for reasons relating to the Purpose:

    1. any parties to whom we are under a legal requirement to disclose the Personal Data to by applicable law or in response to an authoritative body, including government agencies, statutory authorities, local councils and/or industry regulators including but not limited to the land office, the land registry, the Ministry of Urban Wellbeing, Housing and Local Government, the Employees Provident Fund Board the Inland Revenue Board, as well as to any other third party pursuant to any court order;
    2. public amenities and utilities providers, including but not limited to Indah Water Konsortium, Syarikat Bekalan Air Selangor Sdn Bhd and Tenaga Nasional Berhad;
    3. contractors and service providers, including but not limited to auditors, consultants, accountants, lawyers, financial and professional advisers, lenders, insurance companies and property management companies;
    4. our subsidiaries, associates, affiliates and/or members within the IJM Land Berhad group of companies;
    5. our joint venture and business partners; and/or
    6. the relevant landowner, Joint Management Body and/or management corporation.
  5. Protection of Personal Data

    Your Personal Data is important to us. We are committed to keeping and processing the Personal Data in a secure matter. We will implement appropriate administrative and security safeguards, procedures and policies to the extent practicable and in accordance with applicable laws, to prevent any unauthorized and unlawful processing of the Personal Data and the accidental loss, destruction or damage to the Personal Data at all times.

  6. Consequences of Refusal or Failure to Supply

    The refusal or failure to provide the Personal Data may result in the following:

    1. the inability of parties to formalize and/or carry out the relevant agreement or transaction in relation to the sale of our property, products and/or services;
    2. the inability for us provide you with the information, products and/or services requested; and/or
    3. the inability to provide you information about our products and/or services and obtaining your feedback on our products and/or services.
  7. Access and Correction

    You have the right to:

    1. check whether we hold or use the Personal Data and request access to the same;
    2. request that we correct any of the Personal Data that is inaccurate, incomplete or out-of-date;
    3. communicate to us your objection to the use of the Personal Data for marketing purposes;
    4. withdraw, in full or in part, your consent, subject to any applicable legal restrictions, contractual conditions and reasonable time period.

    You may request for access to or correction of the Personal Data or limit the processing thereof at any time hereafter by submitting a written request addressed to our regional Personal Data Protection Officers as follows:

    Central Region
    Tel No.: (603)7985 8188
    Fax No.: (603)7952 9848
    Email: pdpa.ijmlandpj@ijm.com
    Penang
    Tel No.: (604)296 1244
    Fax No.: (604)296 1250
    Email: pdpa.ijmlandpg@ijm.com
    Seremban 2
    Tel No.: (606)761 3888
    Fax No.: (606)761 9888
    Email: pdpa.ijmlands2@ijm.com
    Bandar Rimbayu
    Tel No.: 1700 81 8686
    Fax No.: 1700 81 0526
    Email: pdpa.ijmlandrimbayu@ijm.com
    Johor
    Tel No.: (607)339 1888
    Fax No.: (607)333 4803
    Email: pdpa.ijmlandjb@ijm.com
    Johor (Sebana Cove)
    Tel No.: (607)861 4888
    Fax No.: (607)863 0369
    Email: pdpa.ijmlandjb1@ijm.com
    Johor (Nasa Land)
    Tel No.: (607)357 8899
    Fax No.: (607)359 1188
    Email: pdpa.ijmlandjb2@ijm.com
    Sandakan
    Tel No.: (6089)671 899
    Fax No.: (6089)673 860
    Email: pdpa.ijmlandsdk@ijm.com
    Kuching
    Tel No.: (6082)231 678
    Fax No.: (6082)252 678
    Email: pdpa.ijmlandkch@ijm.com

    Any inquiries or complaints with respect to your Personal Data should also be channeled to us in this manner.

  8. Third party consent

    In the event you have provided personal data of third parties (e.g. your emergency contact person, tenant, authorised representatives, contractors, lawyers, financiers) to us, we rely on you to have sufficiently obtained the prior consent of such third parties to allow us to process their personal data in relation to the Purpose.

  9. Changes to our Personal Data Protection Policy

    We may, from time to time, need or be required to change our Personal Data Protection Policy to comply with or be consistent with changes in applicable law and regulations as well as our business operations or policies. As such, you may wish to review any changes to our Personal Data Protection Policy at this website from time to time.

DASAR PERLINDUNGAN DATA PERIBADI UNTUK PELANGGAN / BAKAL PELANGGAN

Kami menghargai data peribadi pelanggan dan bakal pelanggan kami. Dasar Perlindungan Data Peribadi ini dikeluarkan kepada semua pelanggan dan bakal pelanggan kami selaras dengan penguatkuasaan Akta Perlindungan Data Peribadi 2010 ("PDPA").

  1. Pengumpulan dan Sumber

    Dalam perjalanan urusan anda dengan kami, IJM Land Berhad dan subsidiari, syarikat bersekutu, gabungan dan/atau ahli-ahli dalam kumpulan syarikat-syarikatnya (dirujuk secara kolektif sebagai "kami" dalam Dasar Perlindungan Data Peribadi ini), kami akan meminta anda untuk membekalkan data peribadi anda ("Data Peribadi"), bagi membolehkan kami untuk memasuki transaksi dengan anda atau menghubungi anda mengenai perkhidmatan dan/atau produk yang berkaitan dengan perniagaan kami. Ini boleh dilakukan melalui pelbagai cara, termasuk tetapi tidak terhad kepada:

    1. perjanjian untuk jual beli atau sub-jualan hartanah kami atau untuk perkhidmatan kami;
    2. borang-borang kami sama ada dalam format elektronik ataupun bercetak;
    3. apa-apa surat-menyurat yang kami terima daripada anda untuk meminta maklumat atau membuat sebarang pertanyaan; dan/atau
    4. kad perniagaan atau maklumat lain yang dibekalkan kepada kami atau yang telah diletakkan di dalam premis kami atau diberikan kepada pekerja atau ejen jualan atau pemasaran kami atau ejen kami yang lain.
  2. Jenis-jenis Data Peribadi

    Data Peribadi tersebut mungkin termasuk, tetapi tidak terhad kepada maklumat mengenai nama, umur, nombor kad pengenalan, nombor passport, alamat, alamat e-mel, jantina, tarikh lahir, status perkahwinan, pekerjaan, lingkungan pendapatan, maklumat perhubungan seperti telefon, nombor telefon bimbit dan faksimili, bangsa, kewarganegaraan, jenis-jenis pinjaman yang dipohon berhubung dengan pembelian harta, dan maklumat-maklumat pihak ketiga seperti orang untuk dihubungi semasa kecemasan, penyewa, wakil-wakil yang telah diberikan kuasa, kontraktor, peguam, dan pembiaya, yang mungkin tertakluk kepada undang-undang perlindungan data atau undang-undang lain yang berkenaan.

  3. Tujuan-tujuan Pemprosesan

    Kami memproses Data Peribadi anda untuk, antara yang lain, tujuan-tujuan yang berikut (secara kolektif, "Tujuan"):

    1. penyampaian kepada anda notis, maklumat yang berkaitan dengan perkhidmatan atau produk semasa dan masa hadapan kami dan pemasaran perkhidmatan atau produk tersebut serta pelancaran produk baru, acara, acara promosi dan pertandingan;
    2. menyediakan dan melaksanakan semua dokumen dan perjanjian yang diperlukan dengan anda seperti yang berkaitan dengan transaksi penjualan dan pembelian, dan untuk menjalankan kewajipan di bawah perjanjian tersebut untuk produk, perkhidmatan, dan/atau harta kami yang diperlukan bagi menjalankan dan mentadbir perniagaan kami termasuk tetapi tidak terhad kepada tujuan-tujuan pentadbiran jualan dan pengurusan harta serta transaksi sub-jualan, pembiayaan semula dan jualan melalui lelongan;
    3. pemungutan pembayaran tertunggak;
    4. tujuan-tujuan yang diperuntukkan dalam mana-mana perkhidmatan atau produk tertentu yang ditawarkan oleh kami atau rakan kongsi perniagaan kami;
    5. untuk mentadbir dan menjalankan prosedur pengurusan hubungan pelanggan dan bakal pelanggan kami;
    6. mengekalkan rekod pelanggan, bakal pelanggan dan penyimpanan rekod dalaman kami;
    7. menjalankan aktiviti-aktiviti pemasaran, profil pelanggan dan pembangunan perniagaan serta penyelidikan pemasaran dan analisis statistik dan tinjauan pelanggan mengenai projek, produk dan/atau perkhidmatan kami;
    8. mematuhi sebarang undang-undang atau keperluan peraturan dan membuat pendedahan yang diperlukan di bawah undang-undang, peraturan, arahan, perintah mahkamah, undang-undang kecil, garis panduan, pekeliling, dan/atau kod yang terpakai dan juga untuk pencegahan jenayah;
    9. milikan kosong, penyerahan kunci, pengurusan harta/estet, perkhidmatan pelanggan, dan/atau kerja-kerja pembetulan kerosakan; dan/atau
    10. perkhidmatan selepas pemilikan kosong seperti perkhidmatan rumah kelab dan perkhidmatan keselamatan.

    Untuk senarai subsidiari, syarikat bersekutu, gabungan dan/atau ahli-ahli dalam kumpulan syarikat-syarikat IJM Land Berhad yang sedang memproses Data Peribadi anda untuk Tujuan tersebut, sila layari laman web kami di www.ijmland.com.

  4. Pendedahan

    Secara umumnya, kami akan menyimpan Data Peribadi yang dibekalkan kepada kami secara sulit. Walaubagaimanapun, anda bersetuju dengan pendedahan Data Peribadi berikut oleh kami kepada kumpulan-kumpulan pihak ketiga berikut yang mungkin terletak di dalam ataupun di luar Malaysia untuk sebab-sebab yang berkaitan dengan Tujuan:

    1. mana-mana pihak yang kami berada di bawah kerperluan perundangan untuk mendedahkan Data Peribadi kepadanya di bawah undang-undang terpakai atau sebagai jawapan kepada badan berkuasa, termasuklah agensi kerajaan, pihak berkuasa berkanun, majlis tempatan dan/atau pengawal selia industri termasuk tetapi tidak terhad kepada pejabat tanah, pendaftaran tanah, Kementerian Kesejahteraan Bandar, Perumahan dan Kerajaan Tempatan, Lembaga Kumpulan Wang Simpanan Pekerja, Lembaga Hasil Dalam Negeri, dan juga kepada mana-mana pihak ketiga menurut mana-mana perintah mahkamah;
    2. pembekal kemudahan awam dan utiliti, temasuk tetapi tidak terhad kepada Indah Water Konsortium, Syarikat Bekalan Air Selangor Sdn Bhd dan Tenaga Nasional Berhad;
    3. kontraktor dan pembekal perkhidmatan, temasuk tetapi tidak terhad kepada juruaudit, perunding, akauntan, peguam, penasihat kewangan dan profesional, pemberi pinjaman, syarikat insurans dan syarikat pengurusan harta;
    4. subsidiari, syarikat bersekutu, gabungan dan/atau ahli-ahli kami dalam kumpulan syarikat-syarikat IJM Land Berhad;
    5. rakan-rakan usahasama dan perniagaan kami; dan/atau
    6. pemilik tanah yang berkenaan, Badan Pengurusan Bersama dan/atau perbadanan pengurusan.
  5. Perlindungan Data Peribadi

    Data Peribadi anda adalah penting kepada kami. Kami komited dalam menjaga dan memproses Data Peribadi dalam keadaan yang selamat. Kami akan melaksanakan perlindungan pentadbiran dan keselamatan, prosedur dan polisi yang sesuai setakat yang praktikal dan mengikut undang-undang yang terpakai, untuk mengelakkan sebarang pemprosesan Data Peribadi yang tidak dibenarkan dan salah di sisi undang-undang, dan juga untuk mengelakkan kerugian, kemusnahan atau kerosakan tak sengaja kepada Data Peribadi pada setiap masa.

  6. Akibat Keengganan atau Kegagalan untuk Membekal

    Keengganan atau kegagalan untuk membekalkan Data Peribadi boleh menyebabkan yang berikut:

    1. ketidakupayaan pihak-pihak untuk merasmikan dan/atau menjalankan perjanjian atau transaksi yang berkenaan, mengenai penjualan hartanah, produk dan/atau perkhidmatan kami;
    2. ketidakupayaan kami untuk membekalkan anda dengan maklumat, produk dan/atau perkhidmatan yang diminta; dan/atau
    3. ketidakupayaan untuk membekalkan anda dengan maklumat mengenai produk dan/atau perkhidmatan kami dan mendapatkan maklum balas anda mengenai produk dan/atau perkhidmatan kami.
  7. Akses dan Pembetulan

    Anda mempunyai hak untuk:

    1. memeriksa sama ada kami memegang atau menggunakan Data Peribadi dan meminta akses kepada yang sama;
    2. meminta kami untuk membetulkan sebarang Data Peribadi yang tidak tepat, tidak lengkap atau tidak dikemaskini;
    3. memaklumkan kami bantahan anda kepada penggunaan Data Peribadi untuk matlamat pemasaran;
    4. menarik balik, sepenuhnya atau sebahagiannya, kebenaran anda, tertakluk kepada apa-apa sekatan perundangan yang terpakai, syarat-syarat kontrak dan tempoh masa yang munasabah.

    Anda boleh meminta akses atau pembetulan kepada Data Peribadi atau mengehadkan pemprosesan yang sama pada bila-bila masa selepas ini dengan mengemukakan suatu permintaan bertulis kepada Pegawai Perlindungan Data Peribadi kedaerahan kami seperti berikut:

    Central Region
    No. Tel: (603)7985 8188
    No. Faks: (603)7952 9848
    E-mel: pdpa.ijmlandpj@ijm.com
    Penang
    No. Tel: (604)296 1244
    No. Faks: (604)296 1250
    E-mel: pdpa.ijmlandpg@ijm.com
    Seremban 2
    No. Tel: (606)761 3888
    No. Faks: (606)761 9888
    E-mel: pdpa.ijmlands2@ijm.com
    Bandar Rimbayu
    No. Tel: 1700 81 8686
    No. Faks: 1700 81 0526
    E-mel: pdpa.ijmlandrimbayu@ijm.com
    Johor
    No. Tel: (607)339 1888
    No. Faks: (607)333 4803
    E-mel: pdpa.ijmlandjb@ijm.com
    Johor (Sebana Cove)
    No. Tel: (607)861 4888
    No. Faks: (607)863 0369
    E-mel: pdpa.ijmlandjb1@ijm.com
    Johor (Nasa Land)
    No. Tel: (607)357 8899
    No. Faks: (607)359 1188
    E-mel: pdpa.ijmlandjb2@ijm.com
    Sandakan
    No. Tel: (6089)671 899
    No. Faks: (6089)673 860
    E-mel: pdpa.ijmlandsdk@ijm.com
    Kuching
    No. Tel: (6082)231 678
    No. Faks: (6082)252 678
    E-mel: pdpa.ijmlandkch@ijm.com

    Sebarang pertanyaan atau aduan berkenaan Data Peribadi anda juga harus disalurkan kepada kami melalui cara ini.

  8. Persetujuan pihak ketiga

    Sekiranya anda telah membekalkan data peribadi pihak ketiga (contohnya, orang hubungan kecemasan anda, penyewa, wakil-wakil yang diberikan kuasa, kontraktor, peguam, ahli kewangan) kepada kami, kami bergantung kepada anda untuk memperoleh dengan secukupnya terlebih dahulu persetujuan pihak ketiga tersebut untuk membolehkan kami untuk memproses data peribadi mereka berkenaan Tujuan tersebut.

  9. Pindaan Dasar Perlindungan Data Peribadi Kami

    Kami boleh, dari masa ke semasa, perlu atau dikehendaki menukar Dasar Perlindungan Data Peribadi kami untuk mematuhi atau menjadi selaras dengan perubahan dalam undang-undang dan peraturan yang terpakai serta operasi dan dasar perniagaan kami. Oleh itu, anda mungkin ingin mengkaji sebarang perubahan kepada Dasar Perlindungan Data Peribadi kami di laman web ini dari masa ke semasa.